Lazarus blog

Barangolások Erdélyországban #1 - Basa Fogadó

avagy a hely, ahova mindenképpen be kell térned

2015. augusztus 22. - 007Lewis

2015-07-29_17_09_54.jpg

Július végén volt szerencsém ellátogatni Erdélybe. Igazán izgatott voltam, és igyekeztem minden eszközzel magamba szívni a hely esszenciáját, elvégre nem sokszor jár az ember egy ilyen, bár sokszor sok helyen emlegetett, de igencsak káprázatos helyen. Nem akarok több oldalt írni a történelmi-földrajzi és egyéb látnivalókról, csupán csak apró, de igencsak gyönyörű morzsákat fogok megosztani erről a helyről. Persze mindezt azért kellő objektivitással és tudományos háttérrel, ahol kell.

Elsőként szögezzük le, főként Hargita és Kovászna megyében tettem tiszteletem, tehát a magyarok által leginkább lakott területeken. A napközbeni kimerítő barangolások után nem sokat kellett erőlködni hogy felfedezzük ezt a fantasztikus helyet, amely a poszt névadója: a Basa Fogadó. A fogadó a Gyergyó medencében terül el, lenyűgöző látvány nyújt a körülötte lévő hegyek, tájak látványa.

Mint minden helynek és látványosságnak Székelyföldön, ennek a helynek is - nem hinném hogy sokan meglepődnének -  történelme, és története van ! Borzonton, még a 19. század végén hozták létre a fogadó, amely tényleg igazi fogadó. A nagybetűs Fogadó. Sőt, a századunk közepén még iskola is volt benne ! Az ilyen helyeken elevenedik meg igazán a székely történelem, a mentalitás, egyszerűen mintha kicsit visszautaznál a múltba. Jó persze a víz már vezetékes, és a világítás villanyáram, de akkor is. Az autentikus külső-belső, a kiszolgálás színvonala, a személyzet kedvessége, mind-mind igazán fantasztikus. Már a belépés előtt, ahogyan a képen látszik, barátságos üdvözlő szöveg fogadd. Mind az ételek, mind az italok többek voltak, mint kielégítőek. És jól is lehet velük lakni, ez is lényeges! (Külön felhívnám a figyelmet a pityóka=krumpli megoldásra). Minden magyarországi vendéglátói egység megirigyelhetné. Persze mi itthon elég keveset tudunk az igazi stílusról, tőlük lehetne tanulni. Érdemes felkukkantani a honlapjukra is, az is színvonalas.

Egyszóval: ha Székelyföldön jársz, ide muszáj lesz betérned!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lazarusblog.blog.hu/api/trackback/id/tr797725814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása