Lazarus blog

Unfriended (2015) kritika

Avagy ilyen lehet, mikor a fagyi visszanyal...

2015. augusztus 02. - 007Lewis

unfriended-4.jpg

A találtkamerás alműfaj már jó pár éve reneszánszát éli a horror világában. Ugye anno ott volt évezredünk első nagy horrordobása (és marketingtörténeti mesterműve) a Blair Witch, ami az egész hacacárét elindította, majd 2007-ben jött a Paranormal Activity, ami egy új lökést adott a zsánernek. Ez után beindult a henger, jöttek az újabb és újabb próbálkozások. Inkább több rossz, mint jó. Első kritikánk is egy rosszabbul sikerült horror. Bár a nemrég még a magyar mozikban is bemutatott Akasztófát (The Gallows) azért veri, még ha nem is fényévekkel…

Rossz dolog lehet manapság tinédzsernek lenni, legalábbis a film szerint.  A tinédzser Laura Barnes egy házibulin alaposan felönt a garatra, ezt pedig valaki a barátai közül szépen megörökíti és felrakja a világ leghíresebb videómegosztójára ( direkt nem írjuk ki, nem a reklám helye). Laura persze teljesen összezuhan, és végül öngyilkosságba menekül.  Maga a film az öngyilkossága évfordulójának estéjét dolgozza fel. Hat barát skypeol. Hat Laura barátjai közül, mikor is egy rejtélyes idegen bejelentkezik a beszélgetésbe és igencsak bosszúszomjas kedvében van. Ráadásul mintha minden platformon a halott lány tért volna vissza...vagy csak valaki szórakozik ? Mi lesz ennek a vége ?

Hát én megmondom, bazi nagy unalom. Érdekességként leírom, hogy a film eredetileg Offline munkacímen indult, aztán lett Cybernatural, aztán végül megkapta az Unfriended címet. Igen, platformot írtam előbb, ugyanis maga a film teljesen egy "számítógépben játszódik ". A szereplőket a chatablakokon keresztül látjuk, a hangjukat csak a hangszórón keresztül halljuk. Ezt a filmet sok helyen úgy hirdették hogy új dimenziót nyit a horror eme világában. Nos, a képi megvalósítás tényleg remek, bár több elemét is látni véltem már régebbi filmekben ( The Den pölö). A történet - ami nyilván nem nagy kaliber, de többet nem spoilerezünk - vagy a dialógusokból, vagy az előttünk lévő különböző, a hat barát által írott szövegekből épül fel, fonódik össze. Ezért talán érdemes megnézni a filmet, többért sajnos nem. Hiába a fantasztikus, sokszor tényleg egész kreatív képi megjelenítés, ha közben ugyanazokat a sablonokat lövi el, mint a legtöbb ilyen témájú horror. Ijesztegetés, vagyis hát ijedelem nem igazán lesz - tényleg nem - csak körülbelül kettő okozhat felszisszenést, a többi vagy rohadt klisés, vagy egyszerűen az itt különösen dühítő, direkt képi hibát generáló kép, vagy a folyamatos kamerarángatás elrontja az egészet.

Kár a filmért, mert bőven lett volna benne lehetőség, de egyszerűen súlytalan és magát az internetes zaklatások adta témát sem használja ki egyáltalán. De a 80 perc ebben az unalomban nagyon hosszú, én viszont nem szaporítom tovább a szót, inkább bezárom az ablakot.

A bejegyzés trackback címe:

https://lazarusblog.blog.hu/api/trackback/id/tr367674164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása