Lazarus blog

A fantasztikus Róka úr (2009) kritika

„… de ebben van valami fantasztikus nem igaz?”

2015. augusztus 05. - Mihá1y

    A jó trailer alapszabályai: legyen pörgős, frappáns, ne lődd le az összes poént és érd el, hogy a film után a néző ne érezze magát átverve. Kivéve, ha Vasember 3 vagy. A Vasember 3 megteheti. De komolyra fordítva a szót A fantasztikus Róka úr előzetese maga volt a tökély. Pörgős, frappáns, humoros és elhitette velem azt, hogy ezt a filmet nekem látnom kell. Az egyetlen gond az volt, hogy a végén csalódottan álltam fel a székből.

    A  Roald Dahl meseregénye alapján készült történet valójában rém egyszerű. Adott a csirkerablástól visszavonultan élő főszereplő, aki azonban nem bír a vérével, és ahogy azt szokás az utolsó nagy bulira készül. A nagy buli tárgya pedig a közelben élő három roppant unszimpatikus mezőgazdász, akik annyira stilizált gonoszok, hogy még az étkezések alkalmával is csak azt eszik, amit ők termelnek. Mondjuk, az almabor diétán mindig elgondolkozok, de ne akadjunk fenn ezeken. A történet ott kezd bonyolódni, amikor Róka úr kifosztja őket és megindul a bosszúhadjárat. Innentől kezdve történetről beszélni erős túlzás lenne, a rossz arcok az üldözők mindenki más pedig menekül.

    Ha a történet papírvékony, akkor hogyan lehet egy jó filmet csinálni ebből? Kezdjük a látvánnyal, ami zseniális. Stop motion még nem nézett ki ilyen jól soha talán és az egész színvilág és atmoszféra zseniális. Ehhez csatlakozik a film zenéje, ami nem tartozik az örökzöld évek múlva is dúdolható darabok közé, de a hangulatteremtéshez tökéletes. Aztán ott van Wes Anderson és a függvénytábla alapján szerkesztett képei, ami vagy bejön valakinek vagy nem. Nekem igen szóval ez pozitívum volt. De be kell vallanom, hogy nem ez érdekelt. Azért néztem meg a filmet, mert egy egysorosokat dobáló rókát akartam látni és gyermeki lelkesedéssel drukkolni neki. Bejött? Hát…

    Egy animációs filmnél mindig fontos a szinkronhang és itt még a felirat pártiak sem érvelhetnek azzal, hogy „mi az, hogy a valódi hangja nem illik a színészhez” hiszen itt hangtalan figurákról van szó, és bár George Clooney valóban zseniális munkát végzett nekem mégis élőbbnek tűnt valamiért a magyar szinkron. De ez csak egy mellékvágány, a bajok igazából nem itt kezdődtek.

    A film trailere azt érezteti, hogy egy zseniális filmet fogunk látni. A film első 10 perce, sőt talán még az első fele is ezt érezteti. A film ritmusa viszont valahol elveszik. Elveszik a stop motion beállítások sokaságában. Elveszik abban, hogy próbál komolyságot adni magának és ott, hogy egyszerűen csak lapossá válik. Nincs meg a katarzis, amit egy ilyen filmtől várna az ember.

    Szeretem-e A fantasztikus Róka urat? Igen. Szeretem a zseniális látványvilágát. Imádom az őrült karaktereit az összes hülyeségükkel együtt. Remek beszólások, jól megírt párbeszédek, kellő történettel és mélységgel. Egy jó film, sőt egy remek film. Csak nem fantasztikus. Ez az egy hibája van számomra és vélhetően sokak számára is, hiszen bár a kritikai oldalon komoly éljenzés fogatta az alkotást, de a kasszáknál már nem szerepelt ennyire jól, a 40 milliós költségek mellé csupán 46 milliós bevételt tudott termelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lazarusblog.blog.hu/api/trackback/id/tr97681078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása